Wat kost loopbaanadvies? En wie betaalt het?

Elke professional die zijn tijd alleen aan u besteedt, moet al zijn kosten bij u in rekening brengen. Dat geldt voor de automonteur, de loodgieter, de tuinman, de advocaat en de psycholoog. Loopbaanadvies of coaching is meestal persoonlijk. Uw adviseur brengt kosten voor bestede tijd, werkruimte et cetera in rekening. Meestal komt dat neer op een bedrag van zo’n 60 tot 200 euro per uur.

De verschillen in prijs kunnen groot zijn. Soms weerspiegelt dat een verschil in kwaliteit, maar niet altijd. Een dure adviseur is niet per definitie beter, zie daarvoor ook het hoofdstuk “Het beste loopbaanadvies” Toch is het goed uit te kijken voor ‘prijsvechters’.

Het eerste decennium van deze eeuw kende een hoge economische groei, zeker in vergelijking met nu. In die tijd werden veel mensen loopbaanadviseur. Toen in 2005 de overheid met re-integratiesubsidies voor werklozen kwam, nam het aantal loopbaanadviseurs en re-integratiecoaches verder toe. Deze subsidies zijn weer afgeschaft en veel re-integratiecoaches zijn ermee gestopt. Maar sommige werken verder als loopbaan- of outplacementadviseur. Er is dus sprake van een behoorlijk groot aanbod bij een afnemende vraag. Er zijn adviseurs die de gaten in hun agenda proberen te dichten met lage prijzen. Dat kan aanvankelijk aantrekkelijk lijken, maar op den duur is dat voor niemand goed.

In de tijd van de prijsdalingen kwamen ook de ‘veilingsites’ voor loopbaanadvies op. Dat werkt als volgt: u stuurt de veilingsite een offertevraag en u krijgt drie offertes van drie verschillende loopbaanadviseurs terug. Dat lijkt aantrekkelijk, zo bent u nooit te duur uit! Het nadeel is echter dat u geneigd zult zijn te selecteren op prijs. Maar een lage prijs houdt geen enkel verband met de kwaliteit van het advies. Eerder is er zelfs sprake van een negatief verband.

Op Loopbaanadviesbureaus.nl kunt u zelf een goede loopbaanadviseur kiezen. U kunt hier in alle vrijheid contacten leggen, kennismaken en een keuze bepalen. Veilingsites zijn best handig voor producten en diensten die onderling niet of nauwelijks verschillen. Maar loopbaanadvies is heel persoonlijk, het is niet verstandig uw keuze voor een adviseur voornamelijk te baseren op (alleen de) prijs.

Betaalt uw werkgever mee?

Met het genoemde uurtarief kunnen de kosten voor loopbaanadvies flink oplopen, u bent immers niet in een paar uur klaar. Sommige loopbaanadviseurs bieden daarom speciale tarieven voor particulieren of vaste trajecten waarin ze minder voorbereidingstijd hoeven te steken. En voor u geldt natuurlijk dat loopbaanadvies een investering in uzelf, in uw eigen toekomst, is. Mensen die met behulp van een loopbaanadviseur een nieuwe baan zoeken, gaan er niet zelden financieel op vooruit.

Toch gaat uw investering nu onherroepelijk ten koste van andere uitgaven. Misschien vraagt u zich af of het überhaupt wel in uw budget past. Dat maakt het aantrekkelijk om te kijken of binnen de organisatie waar u werkt fondsen beschikbaar zijn voor loopbaanadvies. Soms kan dat onder de noemer van ‘scholing en opleiding’, wat uw werkgever kan opvoeren als (aftrekbare) kosten bij de Belastingdienst. Zelf aftrekken van de inkomstenbelasting is moeilijker; dat kunt u beter vooraf aan de inspecteur vragen dan dat u er achteraf problemen mee krijgt.

En de overheid, doet die nog iets?

Nee. Zoals gezegd zou uw belastinginspecteur kunnen besluiten dat de kosten voor loopbaanadvies vallen onder de aftrekbare kosten voor het verwerven van inkomen, maar erg waarschijnlijk is dat niet. Evenmin verstrekt de overheid nog subsidies voor re-integratie, behalve misschien in een enkel geval een sociale dienst als u een Bijstandsuitkering hebt, maar dat is eveneens sterk afgenomen.

Wanneer u geen werkgever hebt of uw werkgever niet met uw loopbaanvraag wilt lastigvallen, dan is aan u de keuze of u met loopbaanadvies wilt investeren in uzelf. Besluit u dat te doen, wees dan gerust; vaak is loopbaanadvies een keuze die zichzelf direct of indirect terugverdient. Praat er over met de loopbaanadviseur van uw keuze, een eerste gesprek kost meestal niks.

Dit delen


Spring eruit met je sollicitatiebrief