Volg jij je passie? Word wakker!

Gepubliceerd op 31 augustus 2017

We horen het vaak zeggen: als je succes wilt hebben, dan moet je je passie volgen. Als een BN’er op televisie gevraagd wordt hoe hij of zij dit alles bereikt heeft, dan volgt er in negen van de tien gevallen het bekende cliché: “Gewoon je droom blijven volgen”. Of deze: “Laat niemand je van de wijs brengen en volg je passie”, ook zo’n mooie.

Natuurlijk is doorzettingsvermogen belangrijk. En zonder verbeeldingskracht is het moeilijk om jezelf doelen te stellen. Maar wanneer je doelen gaat stellen die niet realistisch zijn, dan breng je jezelf alleen maar in de problemen.

Idols en Holland’s Got Talent zijn daar goede voorbeelden van. Elk jaar melden duizenden mensen zich aan die hun droom volgen. Zij laten zich al jaren door niemand van de wijs brengen en volgen hun passie.

Eenmaal op het podium komt voor 99% de ‘reality check’. De meesten zijn verbaasd, een enkeling zelfs boos als ze horen dat ze niet het talent hebben dat ze zichzelf al jaren toedichtten. En van de enkeling die er wel doorkomt, horen we na korte tijd meestal ook niks meer.

Talenten

Waarmee ik niet wil zeggen dat er iets mis is met zingen of optreden. Zingen of optreden kan geweldig leuk en ontspannend zijn. Als je zo goed bent dat je van tijd tot tijd het buurthuis platlegt met je volle stem, dan heb ik daar veel bewondering voor. Dat geldt voor meer talenten. Als je van koken houdt: lekker doen! Houd je van fotograferen, schiet zoveel plaatjes als je wilt. Maar het is onrealistisch te denken dat alleen doorzettingsvermogen voldoende zou zijn om van je hobby of talent je beroep te maken.

En er is nog een probleem. Stel dat we morgen allemaal zouden stoppen met ons werk en onze droom gingen najagen. Een land vol tv-presentatoren, musicalsterren, koks en ontwerpers in de dop en niemand om betalingen te versturen, bejaarde billen te wassen en boeven te vangen. Nederland ligt in een paar dagen plat, maar dan niet van enthousiasme.

Droombanen

Droombanen zijn vaak niet meer dan dat: droom-banen. Leuk om aan te denken in je hangmat tijdens je vakantie of na een vermoeiende dag. Je opleiding of diploma in een bepaalde richting geeft je ook geen garantie op je droombaan. Er zijn duizenden marketing- en communicatiedeskundigen die iets heel anders zijn gaan doen omdat er al duizenden marketing- en communicatiedeskundigen waren.

Misschien is dat maar goed ook, want in èchte banen geef je betekenis aan je leven en dat van anderen. In èchte banen gebeuren dingen die lastig zijn, of mooi, vervelend of heel goed, maar die vooral nodig zijn. Werkgevers zijn naarstig op zoek naar metselaars, billenwassers, onderwijzers en veel minder naar filmsterren en zangers.

Echte banen

Met een realistisch doel voor ogen heb je ook veel meer kansen op een baan. En wanneer je dáár je passie in stopt, dan is de kans dat je met veel plezier naar je werk gaat en een leuk leven hebt veel groter. Waarschijnlijk ligt jouw (werk-) geluk en dat van anderen binnen handbereik  en niet aan de overkant van een kolkende rivier vol uitdagingen waar slechts weinigen overheen komen.

Lees meer over loopbaanbegeleiding op de website Loopbaanadvies.net.