Vacature gevonden? Bel voordat je schrijft!

Gepubliceerd op 3 juli 2014

Van tijd tot tijd verschijnen er berichten in de media over spookvacatures. Dat zijn vacatures die bedrijven plaatsen om te peilen wat zo’n beetje de belangstelling is, maar die eigenlijk niet bestaan. Erger is nog wel de variant waarbij werving- en selectiebureaus met een spookvacature proberen cv’s te ‘oogsten’ die ze later bij bedrijven proberen te verkopen.

Bemiddelaars die spookvacatures plaatsen schieten zichzelf (lees: de branche) in de voet, zeggen goedwillende recruiters. Immers, zij verpesten het voor anderen. Maar helaas zijn in deze branche (soms oneerbiedig aangeduid als de ‘warm-vleeshandel’) heel wat ‘cowboys’ actief. Voor hen is het ‘hit and run’, telt alleen het geld. Dat ze de naam van hun collega’s daarbij verpesten zal ze op het strand van Brazilië een zorg zijn.

Als sollicitant zul je deze opwinding wellicht belangstellend gadeslaan, maar is het belangrijker om je af te vragen hoe je jezelf daartegen kunt beschermen.  Het kan jou immers ook overkomen dat je op een spookvacature reageert of het slachtoffer wordt van cv-handel. Het middel tegen dit kwaad is verrassend eenvoudig: bel altijd vóór je een mail of brief met je cv stuurt naar het bureau of de organisatie die de vacature geplaatst heeft en stel een paar gerichte vragen.

De oprechte recruiter zal blij zijn met je telefoontje, waaruit je serieuze belangstelling blijkt. Jouw vragen legt hij uit als warme belangstelling.

Dezelfde goede, gerichte vragen zullen een dubieuze intermediair echter snel door de mand doen vallen. In dat geval kun je ook opgelucht ademhalen, want dan bespaart dat ene telefoontje je weer een mail (of misschien een postzegel, briefpapier en je inktcartridge), maar vooral frustratie.