Sollicitatiebrieven online bestellen; verstandig of niet?

Gepubliceerd op 9 oktober 2013 door Erik den Draak

Kassa

VARA's Kassa

In juni van dit jaar ontving ik een telefoontje van een redacteur van het VARA-programma Kassa. Ze wilden een item maken over het online bestellen van sollicitatiebrieven. Of ik wilde meewerken.

Dat leek me wel wat. Om te beginnen is televisie natuurlijk altijd een aansprekend medium. Altijd leuk om mee te maken. Maar ik was vooral blij dat er aandacht aan dit onderwerp werd besteed. Als jaren erger ik me aan bureaus en bureautjes die sollicitanten misleiden met het schrijven van sollicitatiebrieven. Het is een wijdverbreid misverstand dat je een sollicitatiebrief voor een ander kunt schrijven, vooral als die ander een vreemde is die je niet kent en zelfs nooit gesproken hebt.

Tijdens de opnames kregen we echte brieven voorgelegd, zoals werkzoekenden die daadwerkelijk ontvangen hadden van de schrijfbureaus. De resultaten bleken bedroevend. Eénmaal was de opgestuurde brief zo erg, dat ik mij de woorden “dit grenst aan oplichting” liet ontvallen. De brieven die we van de bureaus ontvingen bewezen eens te meer: veel te duur en lage kwaliteit. Nooit doen dus.

Riskant

Naar aanleiding van de uitzending spraken diverse mensen mij aan over dit onderwerp en één verhaal onderstreepte nog maar eens dat je nooit een brief door een ander moet laten schrijven. Een dame die administratief medewerkster was maar secretaresse wilde worden beheerste haar Nederlands niet zo goed en kon maar matig notuleren. Een bevriende collega schreef daarom een vrijwel perfecte sollicitatiebrief met schitterende motivatie waarin al haar kwaliteiten, inclusief foutloos notuleren, werden bezongen. En ja hoor, ze kreeg niet alleen een gesprek maar ook de baan. Je voelt ‘m al: ‘the proof of the pudding was in the eating’ en het werk ging niet goed. Foutloze brieven kwamen er niet en de onuitgewerkte notulen stapelden zich op. Uiteindelijk heeft ze het einde van haar proeftijd niet gehaald en in plaats van promotie gemaakt te hebben, was ze toen werkloos.

Bekijk hier de uitzending van VARA’s Kassa van 5 oktober 2013: 


Dikke onvoldoendes voor sollicitatiebrieven

Dit delen