Dikke onvoldoendes voor online sollicitatiebrieven

Gepubliceerd op 29 september 2020

Alweer een flink wat jaartjes geleden ontving ik een telefoontje van een redacteur van het VARA-programma Kassa. Ze wilden een item maken over het online bestellen van sollicitatiebrieven en zochten naar deskundigen. Mijn boek “Spring eruit met je sollicitatiebrief” had inmiddels aardig wat positieve publiciteit gekregen en werd goed verkocht. Zo waren ze mij op het spoor gekomen.

Ik was nog nooit eerder uitgenodigd voor een televisieoptreden, dus dat leek me wel wat. Om te beginnen is televisie natuurlijk een aansprekend medium, altijd leuk om mee te maken. Maar ik was ook blij dat er aandacht aan dit onderwerp werd besteed.

Misleiding

Al jaren erger ik me eraan dat sollicitanten op het internet verleid –zeg maar gerust misleid– worden met beloftes om voor hen de perfecte sollicitatiebrief te schrijven. Het is een misverstand dat je een sollicitatiebrief voor een ander kunt schrijven, vooral als die ander een vreemde is die je niet kent en zelfs nooit gesproken hebt. Toch zijn er ondernemers die schrijfbureaus oprichten en zeggen dat ze dit kunnen; vaak voor flinke bedragen.

Met twee andere deskundigen (Anne-Marije Buckens en Wim Daniëls) vormde ik een jury. Tijdens de opnames voor het programma kregen we brieven voorgelegd zoals werkzoekenden die daadwerkelijk ontvangen hadden van de schrijfbureaus. De resultaten bleken bedroevend. Eénmaal was de opgestuurde brief zo erg, dat ik mij de woorden “dit grenst aan oplichting” liet ontvallen. De brieven die we van de bureaus ontvingen bewezen eens te meer: veel te duur en lage kwaliteit. Nooit doen dus.

Riskant

Naar aanleiding van de uitzending spraken diverse mensen mij aan over dit onderwerp en één verhaal onderstreepte nog maar eens dat je nooit een brief door een ander moet laten schrijven. Een dame die administratief medewerkster was maar secretaresse wilde worden beheerste haar Nederlands niet zo goed en kon maar matig notuleren. Een bevriende collega schreef daarom een vrijwel perfecte sollicitatiebrief met schitterende motivatie waarin al haar kwaliteiten, inclusief foutloos notuleren, werden bezongen.
En ja hoor, ze kreeg niet alleen een gesprek maar ook de baan. Je voelt ‘m al: ’the proof of the pudding was in the eating’ en het werk ging niet goed. Foutloze brieven kwamen er niet en de onuitgewerkte notulen stapelden zich op. Uiteindelijk heeft ze het einde van haar proeftijd niet gehaald en in plaats van promotie gemaakt te hebben, was ze toen werkloos.

Bekijk de uitzending van “Kassa” over sollicitatiebrieven