Sollicitatiebrief en cv worden overgewaardeerd

Gepubliceerd op 22 maart 2016 door Erik den Draak

Misschien klinkt het vreemd uit de mond van de schrijver van een boek over sollicitatiebrieven, maar ik vind dat sollicitanten het belang van een brief en cv overdrijven.

Inmiddels verscheen de derde druk van mijn boek “Spring eruit met je sollicitatiebrief”, en daar ben ik blij mee. Door dat boek werd ik gevraagd voor televisieoptredens en om mee te werken aan beoordelingen van brieven en cv’s. Laatst nog beoordeelde ik een cv op Intermediar.nl. Een antropologe die werkzaam is als manager bij het Leger des Heils zou liever een baan hebben in de ontwikkelingssamenwerking en ze vroeg om tips bij haar cv.

Het maken van een goed cv juich ik van harte toe. Het schrijven van een foutloze sollicitatiebrief ook. Maar zoals ook in het artikel wordt benadrukt, kan een goed opgemaakt cv of zelfs de perfecte sollicitatiebrief je niet aan een baan helpen, als je daarvoor door opleiding en ervaring niet voldoende gekwalificeerd bent.

In veel sectoren op de arbeidsmarkt overtreft het aanbod van gekwalificeerde sollicitanten de vraag. Dat betreft vooral sectoren waarin veel zogenaamde ‘droombanen’ voorkomen. Wie wil er nou niet voor een internationale organisatie reizen, veel mensen en culturen ontmoeten en hulp verlenen aan mensen in nood? Werkgevers die een vacature publiceren waarin zulk werk wordt aangeboden kunnen rekenen op postzakken vol reacties.
Om dan als enige boven te komen drijven heb je veel meer nodig dan alleen een goede brief. Natuurlijk moet een sollicitatiebrief voor een dergelijke functie foutloos zijn om een goede kans te maken. Een brief met fouten wekt irritatie op en wordt snel terzijde gelegd. Maar vooral in het cv is niet zozeer de opmaak van belang, als wel de inhoud. Je opleiding en ervaring bepalen of je op de goede stapel komt, niet de volgorde van je werkervaringen of het gebruikte lettertype.

‘Hoe kan ik met mijn sollicitatiebrief de functie krijgen die ik wil?’ is dus een verkeerde vraag. ‘Hoe kom ik aan de opleiding en ervaring die mij aan de gewenste baan helpt?’ is een veel betere. Wie zijn hoop stelt in de brief of het cv loopt een grote kans teleurgesteld te raken. Wie focust op het verkrijgen van de juiste kwalificaties voor banen maakt veel meer kans. Behalve een relevante opleiding zijn dat betaalde werkervaring maar ook vrijwilligerswerk, hobby’s en bestuursfuncties. Die dingen hebben ook nog eens als voordeel dat je met mensen in contact komt die de weg weten naar aantrekkelijke, betaalde banen. Netwerken heet dat, dan hoef je niet eens meer op een personeelsadvertentie te wachten, want dan hoor je ‘m als eerste.

Dit delen