Sollicitatiebrief en cv worden overgewaardeerd

Gepubliceerd op 22 maart 2016

Misschien klinkt het vreemd voor de schrijver van een boek over sollicitatiebrieven, maar ik vind dat sollicitanten het belang van een brief en cv overdrijven.

Inmiddels verscheen de derde druk van mijn boek “Spring eruit met je sollicitatiebrief”, en daar ben ik blij mee. Het schrijven van dat boek leverde me niet alleen een kleine bijverdienste op, maar had ook leuke spin-off in de vorm van een televisieoptreden en uitnodigingen van andere websites en tijdschriften om een artikel te schrijven.

Niet genoeg

Het maken van een goed cv juich ik van harte toe. Het schrijven van een foutloze sollicitatiebrief ook. Maar een goed opgemaakt cv of zelfs de perfecte sollicitatiebrief kan je niet aan een baan helpen als je niet aan de functie-eisen voldoet.

In veel sectoren op de arbeidsmarkt overtreft het aanbod van gekwalificeerde sollicitanten de vraag. Dat betreft vooral sectoren waarin veel zogenaamde ‘droombanen’ voorkomen. Neem bijvoorbeeld een baan bij Ontwikkelingssamenwerking waarbij je de hulpvraag van mensen in kaart moet brengen. Of een reisorganisatie die iemand zoekt om nieuwe reizen te ontwikkelen. Dat soort banen bestaat en soms wordt ervoor geadverteerd. Wie wil er nou niet voor z’n werk reizen, mensen en culturen ontmoeten en daar nog voor betaald krijgen ook? Werkgevers die een vacature publiceren waarin zulk werk wordt aangeboden kunnen erop rekenen dat hun mailbox vol zit met reacties.

Bovendrijven

Om dan boven te komen drijven heb je veel meer nodig dan alleen een goede brief. Natuurlijk moet een sollicitatiebrief voor een dergelijke functie foutloos zijn om een goede kans te maken. Een brief met fouten wekt irritatie en wordt snel terzijde gelegd. Maar vooral in het cv is niet zozeer de opmaak van belang, als wel de inhoud. Je opleiding en ervaring bepalen of je op de goede stapel komt, niet de volgorde van je werkervaringen of het gebruikte lettertype.

‘Hoe kan ik met mijn sollicitatiebrief de functie krijgen die ik wil?’ is dus een verkeerde vraag. ‘Hoe kom ik aan de opleiding en ervaring die mij aan de gewenste baan helpt?’ is een veel betere. Wie zijn hoop vestigt op de brief of het cv loopt een grote kans teleurgesteld te raken. Wie focust op het verkrijgen van de juiste kwalificaties voor zijn droombaan maakt veel meer kans. Behalve een relevante opleiding zijn dat betaalde werkervaring maar ook vrijwilligerswerk, hobby’s en bestuursfuncties. Die dingen hebben ook nog eens als voordeel dat je met mensen in contact komt die de weg weten naar aantrekkelijke banen. Netwerken dus, dan hoef je niet eens meer op een personeelsadvertentie te wachten, want dan hoor je van de vacature als eerste.