Rond de 30

Gepubliceerd op 9 april 2014

Niet jong meer maar nog lang niet oud. De basis is gelegd, je staat nu midden in het leven. Tal van vragen komen op je af. Je staat voor grote beslissingen op het gebied van carrière, relaties, kinderen en huis. Veel dertigers hebben het ogenschijnlijk prima voor elkaar. Dat is althans wat ze anderen laten weten. Je wilt toch niet doen voorkomen alsof jij je zaakjes nìet op orde hebt?

En toch knaagt er iets.

‘Dertigersdilemma’

Er zijn verschillende termen in omloop voor een verschijnsel dat zich vooral voordoet bij hoger opgeleide mensen van rond de 30. De term ‘dertigersdilemma’ is in zwang, ook hoor je wel spreken over ‘quarterlife crisis’. Je hoort ook vaak het woord ‘keuzestress’. Sommige onderzoekers menen dat maar liefst driekwart van de hoger opgeleiden tussen de 25 en 35 jaar in meer of mindere mate kampt met zware, existentiële vragen. Rond de 30 word je geconfronteerd met een bijna oneindige hoeveelheid keuzemogelijkheden in je leven. Met elke keuze die je maakt sluit je een andere weg af en dat neemt gevoelens van verantwoordelijkheid en twijfel met zich mee.

Maakbaarheid

Zelf verantwoordelijk zijn voor de keuzes in je leven is een gevoel waardoor dertigers op steeds jongere leeftijd al de druk van belangrijke levensvragen voelen. Het leven is maakbaar, als je faalt, is het je eigen schuld. Konden onze grootouders hun falen nog afwentelen op hun afkomst, de oorlog of economische tegenslag, de generatie dertigers van nu draagt de gevolgen van eenmaal gemaakte keuzes levenslang met zich mee.

Ook met betrekking tot werk en loopbaan dienen tal van keuzes zich aan. In de pas lopen geeft minder gevoel van vrijheid, maar betere carrièrekansen. Om later toe te kunnen treden tot maatschap of directie is het verstandig je nu een slag in de rondte te werken. Maar wat zijn de gevolgen daarvan voor je relatie, voor je kinderen?

Hulp bij keuzestress

Het is begrijpelijk dat je er soms niet in je eentje uitkomt. Mensen van rond de dertig met dergelijke vragen doen dan ook vaak een beroep op een loopbaanadviseur. Sommige loopbaanadviseurs hebben zich er zelfs in gespecialiseerd. Kijk op de websites van verschillende loopbaanadviseurs als je overweegt om een professional te vragen je te helpen met je keuzestress of dertigersdilemma. Denk je er één of enkele gevonden te hebben die je verder kunnen helpen? Bel ze dan op en vraag om een kosteloos kennismakingsgesprek. Daarmee heb je een grote stap gezet om in jouw leven keuzestress minder belangrijk te maken en antwoorden te vinden op grote vragen.