Netwerken of slijmen?

Gepubliceerd op 16 mei 2014

Vandaag stond er een opmerkelijk bericht op de site NRC Q: “Van netwerken krijg je een vies gevoel“. Kern van het bericht was dat mensen die naar feestjes gaan om te netwerken zich viezer voelen dan degenen die er naartoe gaan om een leuke tijd te hebben. Netwerken heeft een negatieve invloed op het morele zelfbeeld.

Misschien is dat wel de reden waarom veel mensen opzien tegen netwerken als methode om aan een baan te komen. Dat is begrijpelijk, maar ook jammer. Begrijpelijk, omdat het sturen van brieven en het ontvangen van uitnodigingen (of afwijzingen) minder confronterend is dan het directe contact. Jammer, omdat heel veel vacatures nooit op het internet of in andere media verschijnen.

Liever een leuke tijd

Wanneer netwerken de vorm krijgt van slijmen, kan ik me voorstellen dat je er een vies gevoel van krijgt. Je gevoel van eigenwaarde neemt er niet bepaald door toe. Maar het bericht heeft ook een positieve kant: als je naar een feestje gaat om er een leuke tijd te hebben, voel je je minder gespannen.

Het bezoeken van een borrel of een feest met het oogmerk zo veel mogelijk mensen aan te spreken – vooral de invloedrijke personen – om hen te laten weten dat je een baan zoekt, is inderdaad niet prettig. Maar als je erheen gaat om een leuke tijd te hebben en jezelf toestaat om en passent te laten weten dat je een baan zoekt, voelt dat al een stuk minder onprettig.

Trucje

Er is een trucje voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe of een andere baan. Dat is om niet te vragen om een baan, maar om advies. “Hoe zou jij dat nou aanpakken?”, “Wat adviseer je mij te doen?”. Dat klinkt al een stuk minder confronterend dan “Heb jij een baan voor mij?”, zowel voor de vraagsteller als degene aan wie de vraag gesteld wordt. Toch is in één keer duidelijk dat de vraagsteller op zoek c.q. beschikbaar is voor een andere functie.

Kortom, van netwerken hoef je je helemaal niet vies te voelen. Wees eerlijk maar niet bot, laat de beruchte Hollandse directheid een keertje los en bekijk de positieve kant: netwerken kan best leuk zijn als je maar niemand voor het hoofd stoot. Vooral jezelf niet.

Lees meer over netwerken op de website Loopbaaandvies.net.