Netwerken of slijmen?

Gepubliceerd op 3 april 2024

Netwerken kan best eng of lastig zijn. Veel mensen zien er tegenop om naar feestjes of evenementen te gaan om te netwerken. Netwerken heeft volgens sommigen zelfs een negatieve invloed op het morele zelfbeeld. Vragen om een baan bij mensen die je niet kent voelt nou eenmaal niet fijn.

Daarom zien veel mensen op tegen netwerken als manier om aan een baan te komen. Dat is begrijpelijk, maar ook jammer. Begrijpelijk, omdat het sturen van brieven en het ontvangen van afwijzingen minder confronterend is dan het directe contact. Jammer, omdat veel vacatures nooit op het internet of in andere media verschijnen.

Liever een leuke tijd

Wanneer netwerken de vorm krijgt van slijmen, is het voorstelbaar dat je er een negatief gevoel van krijgt. Je gevoel van eigenwaarde neemt er niet bepaald door toe. Maar als je jezelf minder druk oplegt en belooft om ook een leuke tijd te gaan hebben op dat feest of evenement, dan voel je je misschien al beter.

Het bezoeken van een borrel of een feest met het oogmerk zo veel mogelijk mensen aan te spreken – vooral invloedrijke personen – om hen te laten weten dat je een baan zoekt, is inderdaad niet prettig. Maar als je erheen gaat om een leuke tijd te hebben en jezelf toestaat om en passent te laten weten dat je een baan zoekt, voelt dat al een stuk beter.

Trucje

Er is een trucje voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe of een andere baan. Dat is om niet te vragen om een baan, maar om advies. “Hoe zou jij dat nou aanpakken?”, “Wat adviseer je mij te doen?” Dat klinkt al een stuk minder confronterend dan “Heb jij een baan voor mij?”, zowel voor de vraagsteller als degene aan wie de vraag gesteld wordt. Toch is in één keer duidelijk dat de vraagsteller op zoek is naar een andere functie.

Kortom, netwerken hoeft niet vervelend te zijn. Wees eerlijk maar niet bot, laat de beruchte Hollandse directheid een keertje los en bekijk de positieve kant: netwerken kan best leuk zijn als je maar niemand voor het hoofd stoot. Vooral jezelf niet.

Lees meer over netwerken op de website Loopbaaandvies.net.