Met je loopbaan aan de slag. Coaching of advies?
Als je het gevoel hebt dat je werk niet bij je past of je wilt gewoon iets anders, dan is loopbaancoaching of -advies handig en verstandig. Het is een investering in jezelf waar je -als het goed is- nog jarenlang plezier van hebt. Maar wat is precies het verschil tussen loopbaancoaching en loopbaanadvies? Wat doet een loopbaanadviseur anders dan een loopbaancoach?
Omdat beide termen door elkaar worden gebruikt, is het niet altijd begrijpelijk wat het verschil nou eigenlijk is. Op de pagina “Loopbaancoaching” op deze website staat al iets over het verschil tussen de twee. Loopbaancoaches vermijden soms de term “advies”, omdat ze veel door de cliënt zelf laten ontdekken.
In essentie is loopbaancoaching of -advies een vorm van hulpverlening. Zoals bij alle vormen van hulpverlening gaat het erom dat de hulpvrager, de cliënt, op enig moment zelfstandig verder kan. Het traject van hulpverlening kent een begin, een bepaalde doorlooptijd en een einde. Aan het einde van het traject is het de bedoeling dat de cliënt met nieuwe inzichten beter weet wat hij of zij in bepaalde situaties moet doen en daarmee aan de slag gaat.
Bij loopbaancoaching of -advies is het onderwerp werk. De cliënt bespreekt met de coach of adviseur problemen met betrekking tot de loopbaan, solliciteren, houding en gedrag op het werk en dergelijke. In tegenstelling tot wat sommige mensen wel eens denken, lost de coach of adviseur niks voor de cliënt op. De gewenste loopbaan is een keuze van de cliënt, gedragsverandering moet komen van de cliënt en het zoeken van een baan gebeurt ook door de cliënt. Alle antwoorden op loopbaanvragen komen uiteindelijk van de cliënt zelf.
Een coach coacht
Sommige loopbaanprofessionals prefereren om die reden de term coach boven adviseur. Het woord “advies” suggereert naar hun idee het aandragen van oplossingen. Zoals een garagist die een oplossing voor de problemen van je auto adviseert. Een coach daarentegen blijft langs de kant staan en roept aanwijzingen het veld in. Het is aan de speler(s) zelf om die aanwijzingen om te zetten in handelingen die tot het gewenste doel leiden.
Het gebruik van de term coach of adviseur is voornamelijk een voorkeur van de loopbaanprofessional zelf. Een loopbaanadviseur werkt niet anders dan een loopbaancoach; beide zullen geen andere baan voor hun cliënt zoeken, dat moet hij of zij zelf doen. En als het gaat om het naar boven halen van een bij de persoon passende loopbaankeuze, of gedragsverandering, zal de coach niet anders te werk gaan dan de adviseur.
Natuurlijk zijn er wel verschillen in aanpak en persoonlijkheid tussen verschillende loopbaanprofessionals. Het is altijd verstandig daar naar te vragen als je een keuze maakt voor een loopbaancoach of -adviseur. Maar in laatste instantie ben en blijft de cliënt zelf verantwoordelijke voor zijn of haar eigen keuzes en vindt hij of zij zelf een nieuwe passende baan. En dat is maar goed ook.