Loopbaancoaching. Als je werk niet goed (meer) voelt.

Tussen het begin en het einde van uw loopbaan werkt u zo’n 70.000 uur. Er zijn weinig dingen waar we meer tijd in steken dan ons werk. Natuurlijk wilt u dat uw werk prettig is. Maar wat doet u als dat niet zo is? Als u het gevoel hebt dat uw werk of de organisatie niet bij u past? Of als u uw werk kwijt raakt? Kan loopbaancoaching u dan weer op de rit helpen?

Als u problemen in uw werk of loopbaan ondervindt, ontslagen wordt of niet het juiste beroep hebt gekozen, kan een loopbaanadviseur of loopbaancoach helpen. Met loopbaanadvies of -coaching door een gekwalificeerde loopbaanadviseur komt u sneller achter de oorzaak van uw probleem of vraag en weet u beter wat u eraan moet doen. In onderstaand filmpje wordt dat haarfijn uitgelegd:

Hoe gaat dat, loopbaancoaching?

Als u loopbaanadvies of -coaching hebt, gaat u samen met een persoonlijke adviseur na wie u bent, wat u kunt, wat u wilt, waarom u dat wilt en wat andere mogelijkheden zijn. En ook hoe u dat kunt bereiken. Uiteindelijk komt u erachter welk werk het beste bij u past en hoe u dat kunt realiseren. Loopbaancoaches vermijden (soms) de term loopbaanadvies omdat zij veel door de cliënt zelf laten ontdekken. Als het goed is maakt het voor het eindresultaat niet uit: een goede loopbaanadviseur of loopbaancoach helpt u op weg naar passend werk.

Wat doet een loopbaancoach niet?

Een loopbaanadviseur of -coach is geen therapeut. Hoewel sommige adviseurs ook ingaan op zingevingsvragen, zullen ze meestal niet helpen bij het realiseren van gedragsverandering als antwoord op levensvragen. Om loopbaanadvies effectief te laten zijn is het belangrijk dat u, afgezien natuurlijk van uw vragen op het gebied van werk en loopbaan, positief, actief en evenwichtig in het leven staat.

Moet ik met mijn vraag direct naar een loopbaancoach?

Dat hangt ervan af. Maar meestal is het goed om voordat u contact zoekt met een professionele adviseur of coach eerst met uw partner of vrienden te praten over wat er precies niet goed gaat in uw werk. Lees ook eens een goed boek of google uw loopbaanvraag. Als dat niet leidt tot een bevredigend antwoord dan is misschien een seminar of training een laagdrempelig begin om met uw loopbaanvraag aan de slag te gaan. Er zijn diverse bureaus die dergelijke trainingen voor particulieren aanbieden.

Een persoonlijk traject met een professionele loopbaanadviseur of -coach is vrij intensief. Loopbaanadviseurs en -coaches zijn ervaren professionals die gewend zijn om te helpen met het vinden van antwoorden op moeilijke vragen op het gebied van werk en loopbaan. In een persoonlijk begeleidingstraject krijgt u vragen en opdrachten en komt u bijvoorbeeld wekelijks of tweewekelijks langs voor een gesprek. Tegenover uw investeringen in tijd en geld staat dat deze vorm van advisering het hoogste rendement heeft.

Wie maken er gebruik van loopbaanadvies of -coaching?

Iedereen, man of vrouw, jong of oud, die werkt of werken wil kan baat hebben bij loopbaanadvies of -coaching. De meeste mensen die loopbaanadvies zoeken zijn in het tweede kwart van hun loopbaan (zo tussen de dertig en de veertig). Maar ook mensen die jonger en ouder zijn, tot ver in de vijftig, doen een beroep op een loopbaancoach. Mannen doorgaans evenveel als vrouwen, al kan dat van bureau tot bureau verschillen.Spring eruit met je sollicitatiebrief