Kom jij uit voor je alcoholprobleem?

Gepubliceerd op 9 januari 2016

Ongeveer 90% van de Nederlandse bevolking drinkt wel eens alcohol. Een deel daarvan heeft een probleem met drinken. Wie op een avond flink doorzakt, kan de volgende dag nog steeds alcohol in z’n bloed hebben. En dat neem je mee in het verkeer en op je werk.

In Nederland kampen veel werknemers met alcoholproblemen. Op de totale beroepsbevolking is dat zo’n negen procent. Bijna vijf procent misbruikt alcohol en bijna vier procent is verslaafd aan alcohol.

Signalen van alcoholisme

Bespreekbaar maken van overmatig alcoholgebruik kan moeilijk zijn voor collega’s en leidinggevenden. Wat zeg je tegen iemand die vaak met ‘een kegel’ op z’n werk komt? In mijn werk als personeelsmanager besprak ik signalen meestal met de leidinggevende van betrokkene. Soms ook met de bedrijfsarts. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we het daarbij vaak lieten. Je zit toch op de grens van werk en privé, vooral als je niet hard kunt maken dat het werk eronder lijdt.

Heb je zelf een alcoholprobleem, dan is het raadzaam dat je daar wat mee doet voordat je werk (-gever) er last van krijgt. Je collega’s en leidinggevende zien en merken soms meer dan je denkt. De verdenking van overmatig alcoholgebruik kleeft vanaf dat moment aan je en dat werkt nooit in je voordeel. Als je er echter openlijk voor uitkomt en ook wat aan doet, kun je in veel gevallen op begrip en medewerking rekenen.

Gezellig

Maar drinken op het werk hoeft natuurlijk niet problematisch te zijn, het kan ook gewoon heel gezellig blijven. Het leukste geval van drinken op het werk zag ik een keer in Frankrijk. Op vakantie mag ik graag even stoppen als ik langs de kant van de weg een bordje “Vente de vin” zie. Zo ook een keer in de Champagnestreek. Ik ging naar binnen en kreeg een glas champagne om te proeven. Juist op dat moment kwamen de druivenplukkers van het land. Ze ploften moe maar voldaan neer op een stoel en kregen van de baas allemaal een glas voor hun neus. Daar werd geen koud bier of cola ingeschonken maar, je raadt het al, echte champagne.

Dat is nog eens een werkgever, die je aan het einde van de dag trakteert op champagne!