Is je collega ook je verkering?
Een kwart van de mensen heeft wel eens een affectieve relatie gehad met zijn of haar collega. Dat blijkt uit onderzoek, maar het zal de gemiddelde werkende Nederlander nauwelijks verbazen. Andere onderzoeken komen zelfs met nog hogere cijfers, één op drie of meer dan de helft. Hoeveel het is maakt ook eigenlijk niet zo veel uit. Waar mensen samenkomen ontstaan relaties, ook op het werk.
Slechte sfeer
Volgens sommigen kan een liefdesverhouding op het werk verstorend werken op de omgeving. Stelletjes kunnen een negatieve uitwerking hebben op de sfeer en het onderling vertrouwen op de werkvloer.
Werkgevers, leidinggevenden en collega’s reageren daarom niet alleen maar blij en enthousiast als er een relatie op het werk ontstaat. Collega’s kunnen het gevoel krijgen buitengesloten te worden. Wanneer beide leden van een (echt-) paar in dezelfde omgeving werken, ontstaat soms een concentratie van informatie bij de twee partners. Neem een hoofd personeelszaken dat met de bedrijfsarts getrouwd is. Daar zit aan de eettafel toch een hoop persoonlijke informatie over mensen.
Einde relatie
Behalve complexe verhoudingen tijdens de relatie vrezen werkgevers, leidinggevenden en collega’s ook vaak de situatie na eventuele beëindiging van de relatie. Iedereen kan zich wel een beeld vormen van de gespannen sfeer die op een afdeling heerst als daar de hele dag twee mensen samenwerken die net hun relatie hebben verbroken.
Krijg je zelf een relatie op je werk, denk dan ook aan je omgeving. Stel je positie en belang veilig door serieus na te denken over hoe je het naar buiten brengt en of het wel verstandig is om samen op die afdeling of bij die werkgever te blijven werken. In veel gevallen is het ook niet goed voor je relatie om de hele dag op elkaars lip te zitten, dus snijdt het mes ook nog eens aan twee kanten.