Indruk maken. Elke dag weer.

Gepubliceerd op 25 november 2014 door Erik den Draak

“Elke dag pieken. Waar je ook bent een onuitwisbare indruk maken. Het is een lifestyle die je ook nog eens warm houdt.”

Met deze tekst probeert de folder die vanmiddag bij mij in de bus viel mij winterkleren te verkopen. Ik word aangesproken als actieve man die -vanzelfsprekend- elke dag wil pieken en niemand laat vertrekken zonder een onuitwisbare indruk van mij mee te nemen. Ik voel me net die man uit de reclame van Hugo Boss, die liet er ook geen enkele twijfel over bestaan dat hij hoge eisen aan zichzelf stelt: “I don’t believe in less. I go all the way …”

Ik vraag me af hoe lang mensen die dit soort dingen geloven het ook uithouden. En of het iets te maken heeft met de stress die veel mensen ervaren. Of is het alleen maar een onschuldige reclame? Alles moeten, alles kunnen (zogenaamd), vooral dertigers schijnen er last van te hebben. We kennen in onze maatschappij een enorme prestatiedrang.

“Niet het resultaat, maar de verwachting ligt ten grondslag aan de teleurstelling”, zei iemand mij eens. Dat is waar. En als je de verwachting maar hoog genoeg opschroeft, ben je steeds vaker teleurgesteld. Zo bezien is het niet onwaarschijnlijk dat veel loopbaancrises hun oorsprong hebben in onrealistische verwachtingen, in elke dag maar weer willen pieken en overal een onuitwisbare indruk willen maken.

Ieder mens heeft talenten en kan die nuttig aanwenden. Nuttig voor zichzelf, voor zijn kinderen, voor vreemden. Je leren je talenten te ontdekken en het toepassen ervan is een specialiteit van loopbaancoaches. Het gedoseerd toepassen van je talenten moet je zelf doen. Omdat je nou eenmaal minder lang meegaat als je iedere dag onder hoogspanning staat. Omdat elke dag pieken nou eenmaal onrealistisch, onmogelijk en vooral erg ongezond is.

 

Dit delen