Hoe krijg je het beste loopbaanadvies?

Wie vragen heeft over werk en loopbaan, wil graag het beste loopbaanadvies dat er is. Als u naar een adviseur gaat, doet u (of uw werkgever) een flinke investering in tijd en geld. Daarom mag u eisen stellen. Eisen op het gebied van deskundigheid van de adviseur en de kwaliteit van aangeboden advies. Aan de hand van onderstaande aanbevelingen kunt u de werkwijze en deskundigheid van loopbaanadviseurs beter beoordelen.

Loopbaanadviseurs zijn er in alle soorten en maten. De methode die ze hanteren is lang niet altijd hetzelfde. Sommige loopbaanadviseurs zijn gericht zijn op snel resultaat en loonsverhoging, terwijl andere adviseurs meer gericht zijn op gevoel en beleving. Er zijn loopbaanadviseurs die gevestigd zijn in kapitale kantoorpanden en loopbaanadviseurs die u bij hen thuis ontvangen. Er zijn loopbaanadviseurs die werken met videosessies, sollicitatieclubs en jobsearchers, terwijl andere werken met creativiteit, wandelcoaching of tarotkaarten.

Controle op kwaliteit van loopbaanadvies

Het aantal professionele loopbaanadviseurs is de laatste 20 jaar sterk gegroeid. Naar schatting zijn er in Nederland zo’n 1500 grote en kleine loopbaanadviesbureaus. Zij bieden naast loopbaanadvies vaak ook diensten als outplacement en re-integratie aan.

Gesprek bij een loopbaanadviseurMet de groei van het aantal loopbaanadviseurs nam ook de behoefte aan controle op de kwaliteit toe. Loopbaanadviseur is immers een ‘vrij beroep’, er zijn geen wettelijke vereisten voor deze titel. Ook zonder geschikte achtergrond mag iemand zich loopbaanadviseur noemen, een website lanceren en klanten ontvangen.

Goede, professionele loopbaanadviseurs beschikken over aantoonbare kwalificaties. Zij stellen het op prijs dat u kritisch bent bij het kiezen van een loopbaanadviseur. De keuze voor een verkeerde adviseur betekent immers dat u tijd en geld verspilt. Dat geldt helemaal als u ook nog een verkeerd advies krijgt dat later niet bij u blijkt te passen. Dat is niet in uw belang, maar ook zeker niet in het belang van de betere loopbaanadviseurs, die hechten aan een goede reputatie voor hun beroepsgroep.

Wat maakt een loopbaanadviseur ‘goed’?

Een goede loopbaanadviseur heeft naast een beroepsgerichte opleiding ruime ervaring met het werkveld ‘mens & arbeid’. Denk daarbij aan een achtergrond als personeelsconsulent, medewerker van een uitzendbureau, bedrijfsmaatschappelijk werker, enz. Goede loopbaanadviseurs beschikken bovendien over competenties die hen in staat stellen cliënten goed te helpen. Denk aan vaardigheden als inlevingsvermogen, effectief communiceren, reflecteren en coachen.

Beroepsverenigingen en certificerende instanties

Van betrouwbare loopbaanadviesbureaus kunt u de bedrijfsgegevens opvragen bij de Kamer van Koophandel. Bovendien hanteren goede loopbaanadviseurs een gedragscode (met klachtenprocedure). Vaak zal dat de gedragscode van een beroepsvereniging of certificerende instantie zijn. Goede loopbaanadviseurs zijn natuurlijk ook bij een beroepsvereniging aangesloten om hun kennis en vaardigheden op peil te houden en contact te houden met collega’s. Ook dat is belangrijk voor de kwaliteit van dienstverlening.

Bekende beroepsverenigingen en certificerende instanties in Nederland zijn:

  • NOLOC – Nederlandse Orde voor Loopbaanadviseurs en Outplacement Consulenten
  • Register BKA – Stichting Register Beroepskeuzeadviseurs
  • OVAL – Organisatie voor vitaliteit, activering en loopbaan (samenvoeging van NOBOL en BoaBorea)

Lees hier meer over beroepsverenigingen en certificerende instanties op het gebied van loopbaanadvies.Spring eruit met je sollicitatiebrief