Even stilstaan kan een hele vooruitgang zijn

Gepubliceerd op 8 mei 2019

Als je ontevreden bent over je baan of helemaal geen werk hebt, wil je liefst zo snel mogelijk iets anders. Maar anders is niet altijd beter. Haastige spoed is zelden goed. Juist momenten van crisis zijn heel geschikt om even pas op de plaats te maken. Waar sta je nu? Welke wegen liggen open? Welke wegen zou je willen gaan en waar wil je uitkomen?

Werk moet leuk zijn, maar als dat voor jou niet zo is, kijk dan eerst naar de oorzaak. Vooral als het niet de eerste keer is dat je tegen grenzen aanloopt. Past het soort werk dat je doet wel bij jou? Heb je wel de juiste beroepskeuze gemaakt? Is een heroriëntatie van je beroepskeuze misschien een idee? Moet je omscholen?

De kachel moet wel blijven roken

Voorop staat natuurlijk dat de kachel blijft roken. Vaste lasten, huishoudgeld, de opvoeding van de kinderen, de auto en vakanties zijn allemaal zaken die voor onze kwaliteit van leven van groot belang zijn. Dat geef je niet op, van baan veranderen doet niemand lichtvaardig. Rücksichtslos je droombaan nastreven kon wel eens eindigen in een nachtmerrie. Een goede oriëntatie op jezelf en toekomstig werk is belangrijk; ook voor de mensen met wie je leeft.

Vraag je ook af of je ergens naartoe gaat of vooral ergens weg wil. Het laatste kan erg belangrijk voor je zijn, maar tegelijk kan het onverstandig zijn om daar impulsief aan toe te geven. Ook als je ergens heel graag weg wilt, blijft het belangrijk om je af te vragen waar je naartoe gaat.

Liever niet ‘het eerste het beste’

Heb je geen baan, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk iets anders. Maar is het eerste aanbod ook het beste? Past het echt bij je of is het belangrijkste kenmerk van je nieuwe baan vooral de beschikbaarheid ervan? Bij McDonalds hebben ze vrijwel altijd mensen nodig. Maar hoe komt dat? Wat vonden de mensen die vertrokken van hun werk dat ze er weggingen?

Niemand zit graag in de WW, maar de Nederlandse sociale wetgeving geeft wel de mogelijkheid om je te oriënteren op een nieuwe baan zonder dat er direct sprake is van grote (financiële) urgentie. Gebruik die tijd om jezelf een aantal loopbaanvragen te stellen. Bedenk dat de proeftijd in een nieuwe baan ook voor jou geldt. Beide partijen kunnen zonder opgaaf van redenen tijdens de proeftijd van elkaar af!

Nuttig advies

Natuurlijk heeft zo’n moment van herbezinning nog meer nut als je er de kennis en adviezen van deskundigen bij gebruikt. Lees een boek, browse over het internet en aarzel niet, maar raadpleeg een loopbaanadviseur als dat nodig is. Ontslagen werknemers krijgen een transitievergoeding mee en dat geld kun je ook gebruiken voor hulp bij het vinden van een nieuwe baan.