Een nieuwe baan: maak er werk van

Gepubliceerd op 8 mei 2019 door Erik den Draak

Nadeenken over werk en loopbaan

Wat wordt je volgende stap?

Als je ontevreden bent over je baan of helemaal geen werk hebt, wil je liefst zo snel mogelijk iets anders. Maar anders is niet altijd beter. Haastige spoed is zelden goed. Juist momenten van crisis zijn heel geschikt om even pas op de plaats te maken. Waar sta je nu? Welke wegen liggen open? Welke wegen zou je willen gaan en waar wil je uitkomen?

Als je werkt in een baan waar je niet gelukkig van wordt, kijk dan eerst wat de oorzaak daarvan is. Vooral als het niet de eerste keer is dat je tegen grenzen aanloopt is dat belangrijk. Past het soort werk wel bij je? Heb je wel de juiste beroepskeuze gemaakt? Is een heroriëntatie van je beroepskeuze misschien een idee? Moet je omscholen?

Voorop staat natuurlijk dat de kachel kan blijven roken. Vaste lasten, huishoudgeld, de opvoeding van de kinderen, de auto en vakanties zijn allemaal zaken die voor onze kwaliteit van leven van groot belang zijn. Dat geef je niet op, van baan veranderen doe je  niet lichtvaardig. Rücksichtslos je droombaan nastreven kon wel eens eindigen in een nachtmerrie. Een goede oriëntatie op jezelf en toekomstig werk is belangrijk; ook voor de mensen met wie je leeft.

Vraag je ook af of je ergens naartoe gaat of vooral ergens weg wil. Het laatste kan erg belangrijk voor je zijn, maar tegelijk kan het onverstandig zijn om daar impulsief aan toe te geven. Ook als je ergens heel graag weg wilt, blijft het belangrijk om je af te vragen waar je naartoe gaat.

Heb je geen baan, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk iets anders. Maar is het eerste aanbod dat langskomt ook het beste? Past het echt bij je of is het belangrijkste kenmerk van je nieuwe baan vooral de beschikbaarheid ervan? Bij McDonalds hebben ze vrijwel altijd nieuwe mensen nodig. Maar hoe komt dat? Wat vonden de mensen die vertrokken van hun werk dat ze er weggingen?

Niemand zit graag in de WW, maar de Nederlandse sociale wetgeving geeft wel de mogelijkheid om je te oriënteren op een nieuwe baan zonder dat er direct sprake is van grote (financiële) urgentie. Gebruik die tijd om jezelf een aantal loopbaanvragen te stellen. Bedenk dat de proeftijd in een nieuwe baan ook voor jou geldt. Beide partijen kunnen zonder opgaaf van redenen tijdens de proeftijd van elkaar af!

Natuurlijk maak je beter gebruik van zo’n moment van herbezinning als je er de kennis en adviezen van deskundigen bij gebruikt. Lees een boek, browse over het internet en aarzel niet, raadpleeg een loopbaanadviseur. Niet voor niets krijgen ontslagen werknemers een transitievergoeding mee om door scholing of outplacement sneller een nieuwe baan te vinden.

Dit delen