Een nieuwe baan: maak er werk van!

Gepubliceerd op 8 mei 2019 door Erik den Draak

Als u ontevreden bent over uw baan of helemaal geen werk hebt, wilt u liefst zo snel mogelijk iets anders. Maar anders is niet altijd beter. Haastige spoed is zelden goed. Juist momenten van crisis zijn heel geschikt om even pas op de plaats te maken. Waar staat u nu? Welke wegen liggen open? Welke wegen zou u willen gaan en waar wilt u uitkomen?

Als u werkt in een baan waar u niet gelukkig van wordt, kijk dan eerst wat de oorzaak daarvan is. Vooral als het niet de eerste keer is dat u tegen grenzen aanloopt is dat belangrijk. Past het soort werk wel bij u? Hebt u wel de juiste beroepskeuze gemaakt? Is een heroriëntatie van uw beroepskeuze misschien een idee? Moet u omscholen?

Voorop staat natuurlijk dat de kachel blijft roken. Vaste lasten, huishoudgeld, de opvoeding van de kinderen, de auto en vakanties zijn allemaal zaken die voor onze kwaliteit van leven van groot belang zijn. Dat geeft u niet op, van baan veranderen doet niemand lichtvaardig. Rücksichtslos uw droombaan nastreven kon wel eens eindigen in een nachtmerrie. Een goede oriëntatie op uzelf en toekomstig werk is belangrijk; ook voor de mensen met wie u leeft.

Vraag u ook af of u ergens naartoe gaat of vooral ergens weg wil. Het laatste kan erg belangrijk voor u zijn, maar tegelijk kan het onverstandig zijn om daar impulsief aan toe te geven. Ook als u ergens heel graag weg wilt, blijft het belangrijk om u af te vragen waar u naartoe gaat.

Hebt u geen baan, dan wilt u natuurlijk zo snel mogelijk iets anders. Maar is het eerste aanbod dat langskomt ook het beste? Past het echt bij u of is het belangrijkste kenmerk van uw nieuwe baan vooral de beschikbaarheid ervan? Bij McDonalds hebben ze vrijwel altijd mensen nodig. Maar hoe komt dat? Wat vonden de mensen die vertrokken van hun werk dat ze er weggingen?

Niemand zit graag in de WW, maar de Nederlandse sociale wetgeving geeft wel de mogelijkheid om u te oriënteren op een nieuwe baan zonder dat er direct sprake is van grote (financiële) urgentie. Gebruik die tijd om uzelf een aantal loopbaanvragen te stellen. Bedenk dat de proeftijd in een nieuwe baan ook voor u geldt. Beide partijen kunnen zonder opgaaf van redenen tijdens de proeftijd van elkaar af!

Natuurlijk maakt u beter gebruik van zo’n moment van herbezinning als u er de kennis en adviezen van deskundigen bij gebruikt. Lees een boek, browse over het internet en aarzel niet, raadpleeg een loopbaanadviseur. Niet voor niets krijgen ontslagen werknemers een transitievergoeding mee om door scholing of outplacement sneller een nieuwe baan te vinden.