Kunt u mij de weg naar het arbeidsbureau vertellen?

Gepubliceerd op 10 maart 2020

Vroeger had bijna elke grote plaats wel een ‘arbeidsbureau’. Grote steden hadden er een in elke wijk. Maar het arbeidsbureau werd Centrum voor werk en inkomen en het CWI werd UWV Werkbedrijf. Om je in te schrijven voor een uitkering of als je uitgenodigd bent voor een afspraak moeten veel mensen nu een eind reizen; er zijn nu nog ruim 35 UWV-kantoren en ‘Werkpleinen’ over. Gelukkig kun je tegenwoordig ook digitaal zaken doen met het UWV via de website Werk.nl.

Over Werk.nl is in het verleden veel geklaagd. De website leek altijd wel wat te mankeren. Nadat de politiek zich ermee ging bemoeien kwamen er oplossingen. Werk.nl bevat nu veel informatie over bijv. uitkeringen en solliciteren. Daarnaast kunnen werkzoekenden digitaal inloggen op hun ‘werkmap’ waar verschillende taken uitgevoerd kunnen worden.

Op Werk.nl wordt regelmatig verwezen naar een andere website van het UWV, te weten UWV.nl. De informatie die je daar vindt is op veel punten gedetailleerder dan op Werk.nl en vervangt een heel rek met folders zoals dat vroeger in de kantoren van de arbeidsbureaus stond.

Blijft over de vraag voor wie UWV.nl en Werk.nl nuttig zijn. Heb je er ook iets aan als je niet werkloos bent? Als je werkloos bent of (bijv.) een WW-uitkering wilt aanvragen krijg je vanzelf te maken met het UWV. Je komt dan automatisch ook op hun websites en op die manier kom je in contact met hun informatie. Als je langere tijd arbeidsongeschikt bent geldt hetzelfde. Voor mensen die vooral zoeken naar positieverbetering of een nieuwe baan in een nieuwe plaats, maar die nog wel een baan hebben, zijn Werk.nl en UWV.nl minder geschikt. Dat is ook niet de doelgroep waar UWV zich op richt.