Wanneer heb je een burn-out?

Gepubliceerd op 25 januari 2022

Iedereen heeft wel last van gevoelens van stress en uitputting. Soms is het werk daarvan de oorzaak, maar vaak spelen ook andere factoren (privé) een rol. Meestal gaan ze na een tijdje weer over. In een aantal gevallen houden de stressfactoren aan tot je er niet meer tegen kunt. We spreken dan van een burn-out; een situatie van volledige emotionele uitputting.

Emotionele uitputting is volgens sommigen te vergelijken met het overbelasten van een spier. Als je tijdens het sporten te veel van je spieren vergt, blokkeren ze. Je hebt niets in de gaten totdat de spier enorm veel pijn doet en je geen stap meer kunt verzetten.

Bij een burn-out gebeurt iets vergelijkbaars. Je hebt niet een spier, maar je emotionele draagkracht overbelast. Spanning op het werk, maar vaak ook privé, leidt ertoe dat je alleen nog maar in cirkels denkt. Omdat je de hele dag piekert neemt je angst toe. Je slaapt slecht, waardoor je weer gaat piekeren, waardoor je angst weer toeneemt enz. enz. Je zit in een vicieuze cirkel waar je niet gemakkelijk meer uitkomt. Meestal beland je bij de huisarts en kom je ziek thuis te zitten.

Als je de oorzaken kent van je spanningen, kun je ze misschien ook wegnemen. dat is uiteraard belangrijk. Is je werk de oorzaak, praat er dan over met je werkgever. Werkgevers zijn verplicht daar iets mee te doen. Praat thuis met de mensen die spanning geven of die kunnen helpen om spanningen te verminderen. Verwacht niet meer van jezelf (of anderen) dan wat redelijkerwijs haalbaar is. Laat je, zogezegd, niet gek maken en maak jezelf niet gek.

Het beheersen van de oorzaken en wegnemen van de spanningen die burn-out veroorzaken is in de praktijk niet zo eenvoudig. Er gaat langere tijd overheen. Bovendien kun je het beter niet alleen doen. De huisarts heeft meestal weinig tijd voor je, maar een gespecialiseerde coach kan al veel beter helpen. Aarzel niet om er één te raadplegen, het is een belangrijke stap op weg naar een leven zonder burn-out.