Assessment doen

Gepubliceerd op 5 mei 2015

De man tegenover mij werd steeds bozer, terwijl zijn assistent naast hem driftig zat te schrijven. Ik trok verbaasd mijn wenkbrauwen op. Dat leek te werken als een rode lap op een stier, want hij schoot abrupt in de vlekken. Wat was dit voor toestand?

Om mijn geschiktheid voor een nieuwe baan te testen had mijn toekomstige werkgever mij opgegeven voor een assessment. Ik werd ontvangen in het schitterende kantoor van een psychologisch testbureau. ’s Ochtends deed ik een aantal schriftelijke tests, ‘in basket’ heette dat. Het middagprogramma bestond uit o.m. een rollenspel.

Boze klant

De man tegenover mij speelde een boze klant. Zijn assistent beschreef driftig elke gelaatstrek van mij om daarmee mijn toekomstige werkhouding te voorspellen. Ik voelde slechts verbazing en trok na mijn wenkbrauwen ook maar eens mijn schouders op.

Ineens was het afgelopen. De boze man stond op en liep weg. Zijn assistent zei dat het assessment nu afgelopen was. Ik zou binnen een week de uitslag ontvangen.

Mijn arbeidsovereenkomst was al ingegaan toen het rapport verscheen. Op mijn werk ging het goed maar de psycholoog dacht daar anders over. Nee, erg veel toekomstperspectief zat er voor mij niet in. Er stond nog nèt niet dat ik beter iets anders kon gaan doen.

Ook mijn baas haalde na lezing van het rapport zijn schouders op. “Opbergen in het dossier en nooit meer iets mee doen”, was zijn reactie.

Self fulfilling prophecy

Helaas vertrok mijn baas na een jaar. Zijn opvolger geloofde het rapport wèl en baseerde zijn houding deels op wat hij in de beschrijvingen van het assessment gelezen had. Ai, zo kwam het rapport tòch nog uit. Mijn toekomstperspectief bij deze werkgever verbleekte abrupt, door het heilige geloof van mijn nieuwe leidinggevende in de zielenroerselen van de psycholoog.

In de handen van mijn nieuwe leidinggevende werd de uitslag van het assessment een ‘self fulfilling prophecy’, een tikkende tijdbom die later inderdaad bleek af te gaan. Ik trok mijn wenkbrauwen en mijn schouders op en vertrok. Elders bood men mij 1000 euro per maand meer, plus leaseauto. Maar wat voor mij belangrijker was: zónder assessment.

Lees meer over a href=”https://www.loopbaanadvies.net/loopbaan/psychologische-tests-in-je-loopbaan/” target=”_blank” rel=”noopener noreferrer”>psychologische tests en assessments voor je loopbaan op de website Loopbaanadvies.net.